Relatietherapie

“Het begon zo mooi. Hij was alles waar ik naar verlangde.”
“Zij gaf mij precies wat ik nodig had. En nu zijn we dat kwijt.”
“Er zijn ergernissen, teleurstellingen, gekwetstheid, ruzies. De liefde lijkt zo ver weg.”

Hoe vind je elkaar weer terug?
In de liefde raak je elkaar diep. Zolang het veilig voelt is dat oké. Dan kan je veel hebben van elkaar.

Ruzies ontstaan als hij of zij je niet begrijpt, niet aanvoelt, niet doet waar je naar verlangt. Dan ga je in de aanval, of je trekt je terug, of je doet iets anders om de aandacht van de ander te trekken. En de ander? Die gaat ook in de aanval, trekt zich terug, schreeuwt, huilt, of iets anders om de aandacht te trekken. Zo ontstaat een “dans”. Het onderwerp verandert, maar het patroon is steeds hetzelfde.

We zijn nooit zo kwetsbaar
als wanneer we liefhebben

Sigmund Freud

Hoe verander je de “dans”? 
Je kunt het patroon leren zien. Stap voor stap onderzoeken wat er gebeurt. Om vervolgens te ontdekken dat je kunt kiezen voor een andere “dans”. Dat je elkaar veiligheid kunt bieden, waardoor er weer liefde kan stromen.

John Bowlby (1907-1990) ontwikkelde al halverwege de vorige eeuw zijn hechtingstheorie. Wij mensen moeten ons hechten. Dat is nodig voor onze overleving. Later werd ontdekt dat niet alleen kinderen beter groeien en ontwikkelen door een veilige verbinding met hun ouders of verzorgers (secure bases), maar ook volwassenen hebben hechting aan “secure bases” nodig voor hun welbevinden en hun gezondheid. 

EFT (Emotional Focused Therapy) en andere therapievormen vinden hun basis in de hechtingstheorie van Bowlby. En dat is niet voor niets. Inzicht in jouw behoefte aan veiligheid en die van je partner, de manier waarop je omgaat met het gevoel van onveiligheid, de patronen die ontstaan zijn vanuit jullie eerdere ervaringen met hechting, de angst die je misschien diep weggestopt had: het helpt om te bouwen aan een stevige basis van je relatie.

Relatietherapie helpt om jezelf beter te begrijpen, de ander opnieuw te zien en opnieuw de liefde te ontdekken die jullie met elkaar verbindt. 

Ik werk in sessies van 1,5 uur. In het eerste gesprek verkennen we jullie vraag en doen we een eerste stap in bewustwording van jullie patroon. In volgende sessies verdiepen we dit inzicht. We besteden bijvoorbeeld aandacht aan de communicatiespiraal, verlangen en angst, jullie geschiedenis, intimiteit. Lees meer over de werkwijze.

Leer Denise kennen

Liefde gesymboliseerd door een stenen hart dat in de handen ligt van mijn lief Jan en mij. We dragen het hart samen. Als één van ons loslaat valt het hart op de grond kapot. Ik voel dat ik me wil terugtrekken als ik het het contact met hem verlies. Als ik durf om me uit te spreken, te vragen, te voelen en te geven wat nodig is, kunnen we elkaar (meestal) weer vinden.