De kracht van vrouwelijk leiderschap

“Ik wil een presentatie houden op het congres”, de woorden rollen op stevige toon uit mijn mond. Ik recht mijn rug. Deze kans laat ik me niet ontnemen. Mijn focus is op het resultaat. Ik voel de spanning in mijn lichaam wel, maar besteed er geen aandacht aan. Dat komt pas later. Als ik me ontspan.

Zo doet mijn mannelijke kracht dat. Stevig, resultaatgericht, rationeel. Niet teveel voelen. En daar kan ik veel mee bereiken. Het geeft me focus.

Veel vrouwen die ik tegenkom, kennen deze kracht. Ze zetten hem volop in. Maken carrière, zetten hun bedrijf neer en combineren ogenschijnlijk moeiteloos moederschap, sociaal leven en werk.

Pas als ik me ontspan voel ik mijn onrust. Ik word onzeker en voel me klein. Kan ik het eigenlijk wel, zo’n presentatie houden? Vanuit mijn mannelijke kracht (door Jung Animusgenoemd) ben ik geneigd om deze emoties en signalen te negeren en alleen maar harder te gaan werken. Mijn presentatie zou een rationeel betoog worden, gebaseerd op feiten.

Maar wat als ik contact maak met mijn vrouwelijke kracht? Dan neem ik tijd. Ik voel hoe het met me is. Mijn angst zwelt aan. Ik laat het er zijn. Neem het serieus. Ik denk terug aan eerdere keren in mijn leven dat ik zo bang was. Wat ik toen miste. Ik huil. Ik zoek contact met andere vrouwen. Laat me troosten. En zo ontstaat er ruimte. In mij groeit het verhaal dat ik wil vertellen. Stap voor stap ontstaat er een presentatie. Dicht bij mij.

Leiderschap wordt krachtiger als het mannelijke en het vrouwelijke in ons verbonden zijn. Voor vrouwen die hun mannetje staan in zakelijke omgevingen is het vaak een uitdaging om contact te hebben en houden met hun vrouwelijke bron. Het voelt onwennig en kwetsbaar om verbinding met vrouwen te zoeken. Meestal was er geen voorbeeld van de kracht van het vrouwelijke in hun jeugd. Maar eenmaal ontdekt, ervaren ze de innerlijke rust en stevigheid, die voedend is voor zichzelf en anderen.


Denise van Geelen

Vanaf 2005 heb ik mijn begeleidingspraktijk opgebouwd. Ik werk individueel, met stellen en soms met groepen. Mijn werkruimte ademt rust en warmte, en heeft uitzicht op de tuin. Ik creëer een sfeer waarin we elkaar kunnen ontmoeten.